Schrijfresidentie Parijs

Dit zijn de namen | 2025

Ontdek welke 18 talenten deze zomer twee weken in het huis van de stichting Biermans-Lapôtre resideren

Datum 11 april 2025

Voor de veertiende keer reist deBuren deze zomer met een schare jong schrijftalent uit de Lage Landen naar Parijs. Dat de residentieplekjes van dit talentontwikkelingstraject gegeerd zijn, bewijst het recordaantal van 342 inzendingen die we ontvingen op de open oproep

Twee weken lang zal het huis van de stichting Biermans-Lapôtre de uitvalsbasis vormen voor deze schrijvers, dichters, journalisten, essayisten en woordkunstenaars om de grootstad te ontdekken en aan nieuw materiaal te werken. De deelnemers leren over de grenzen heen elkaars werk kennen en gaan in gesprek met prominente figuren uit het literaire veld.

Dit jaar gaan mee:

Alisa Noa Bloemendaal, Ayoub El Ouali, Eelke Veltman, Faye Schumacher, Jane Stuhlmacher, Jeanne Verwee, Joshua Snijders, Lars Meijer, Maarten Jochems, Maria Magdalena de Cort, Marlena Tokarska, Matthijs van Rumpt, Mayada Srouji, Mirthe Wouters, Rojda Yavuz, Rahman Qul, Sanne Lolkema en Zoë Dankert.

Binnenkort vind je in ons online magazine literair werk van onze nieuwe schrijfresidenten. Ontdek alvast onverwachte verhalen, gedichten, reportages, essays, tekeningen, audio en meer uit onze vorige edities van de schrijfresidentie.  

Mickey Minaar

Alisa Noa Bloemendaal is een filmmaker, schrijver en acteur uit Amsterdam. In 2024 studeerde ze af van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht als regisseur en scenarist met haar korte fictie film ‘Wij zijn de spoken’. Onderwerpen als intergenerationele overdracht en het koloniale verleden staan vaak centraal in haar verhalen en middels komedie en magisch realisme probeert ze die bespreekbaar te maken. 

Alles bekijken

Ayoub El Ouali (2003) is van jongs af aan creatief bezig met tekenen, fotograferen en schrijven. Hij studeert film aan Sint Lukas Brussel. Daar groeide niet alleen zijn kennis over en passie voor film maar herontdekte hij ook zijn passie voor schrijven. Nu schrijft hij volop korte verhalen waarvan hij er sommigen in filmvorm verwezenlijkt. 

Alles bekijken
Janne Boonstra

Eelke Veltman (2001) is een zoon van het platteland, maar verhuisde voor zijn studie naar Utrecht. Als antropoloog, Streekdichter van Noardeast-Fryslân en fruitboomverzorger onttrekt hij zich vaak aan de veiligheid van de studeerkamer. In zijn werk, Fries- en Nederlandstalig, worden thema’s onderzocht zoals verlangen naar authenticiteit, magie van het lokale en politiek van herinneren. Ook houdt hij van buitenspelen, daar staan zeldzame beelden van op Instagram: @eelkevltmn.  

Alles bekijken

Faye Schumacher (1999) is scenarist en prozaschrijver. Ze studeerde aan het European Film College in Denemarken en volgde de opleiding Writing for Performance in Utrecht. Momenteel schrijft ze vooral voor tv. Haar teksten gaan vaak over rare vrouwen, vreemde relaties, popcultuur, mensen die slecht uit hun woorden komen en het patriarchaat. 

Alles bekijken

Jane Stuhlmacher (1999) is schrijver, theaterrecensent en boekverkoper. Ze studeerde in 2023 af als master Woordkunst van het Koninklijk conservatorium Antwerpen. In sprookjesachtige verhalen voor jong en oud probeert zij de blik van haar lezers iets te verzachten. In 2024 werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab waar ze begon te schrijven aan een jeugdroman over een dorpje dat altijd in de schaduw ligt. Lees meer op www.janestuhlmacher.com 

Alles bekijken
Janek Kindel

Jeanne Verwee (2000) vertaalt/schrijft. Haar werk vind je onder andere op DeReactor, Samplekanon en in nY, waar ze ook redactielid is. Jeanne deed een master Vergelijkende Literatuur aan de UGent en studeert momenteel Duitse Literatuur aan de FU Berlin. Ze werkt in een café. 

Alles bekijken
Eelkje Colmon

Joshua Snijders (1999) is een Nederlands-Caribische woordkunstenaar. Joshua vraagt zich in zijn afrofuturistische werken onder andere af of we kunnen leren van een koloniaal verleden, gedreven door een kapitalistisch systeem. Of zouden facetten van die geschiedenis zich herhalen? Joshua's werk verscheen in onder andere Tirade, Hard//hoofd en Process Verbaal: Weerwoord. Hij is medeoprichter van Podium Sleutelwoord in Leiden.  

Alles bekijken
Oscar van Beest

Lars Meijer (1994) is schrijver, boekverkoper en redactiecoördinator van literair tijdschrift DIG. Hij studeerde Journalistiek en Creative Writing. In 2024 verscheen I’ll Hide Your Name Inside a Word bij Furious Beautiful Press. Hij schreef reacties op het werk van Paul Thek en Derek Jarman die werden opgenomen in bloemlezingen van Pilot Press. Verder kan zijn werk o.a. op Jacobin Nederland, Samplekanon, en in Extra Extra en nY worden gelezen. Momenteel werkt hij aan zijn debuutroman.  

Alles bekijken
Tess Van der Sanden

Maarten Jochems (1996) schrijft voornamelijk poëzie, maar ook essays, filmkritiek, en proza. Sinds dit jaar is hij lid van de Klimaatdichters. Hij studeerde wijsbegeerte in Antwerpen en Leuven en volgde daarna de schrijfopleiding aan het RITCS in Brussel. Teksten verschenen bij Kluger Hans, Deus ex Machina, De Optimist, en BOZAR. Daarnaast schrijft hij regelmatig filmkritiek voor Fantômas. Momenteel werkt Maarten aan zijn debuutbundel, een eigentijds bestiarium dat het dierlijke en de rol daarvan in de verbeelding onderzoekt. 

Alles bekijken
Anna Van Durme

Maria Magdalena de Cort (2000) werkt als actrice, schrijver en theatermaker. In 2023 voltooide ze haar Master in het Drama aan het KASK. Ze is oprichtend lid van het feministisch denkend-en-makend Magdalena Collectief. In 2024 maakte ze samen met Jonas Baeke en Mats Van Droogenbroeck INFINITYFOREVER (Kopergietery).  Ze schrijft kortverhalen en ook poëzie in het kader van het techno-poëzie-project Moenen & Mariken (i.s.m Robbe Embrechts), waarmee ze als vocaliste onder andere op Crossing Border, Suikerrock en de Bronzen Uil uitreiking stond. Sinds 2023 is ze deel van het Oostendse schrijverscollectief De Letteristen. Ze heeft een hart voor elektronische muziek, feministische literatuur en onbetrouwbare vertellers. 

Alles bekijken
Bruno Tokarska

Marlena Tokarska (2004) woont en studeert in Antwerpen. In haar gedichten glijdt ze door existentiële mini-theaters op de rug van een tarantula. Ze onderzoekt de beperkingen van taal, machtsverhoudingen en vervreemding. Haar werk verscheen in Het Liegend Konijn en Backpage Magazine. 

Alles bekijken

Mirthe Wouters (1999) zoekt naar mildheid. Ze onderzoekt welke omgevingen ruimte laten voor de instinctieve en tegendraadse kantjes van haar – voornamelijk vrouwelijke – personages. Mirthe studeerde af aan het RITCS met een novelle over het emotionele aantrekken en afstoten tussen een stiefmoeder en -dochter, een verhaal waar ze momenteel aan verder schrijft. Haar werk verscheen in Deus ex Machina.  

Alles bekijken

Matthijs van Rumpt (1995) schrijft en werkt met audio en video. Sinds 2016 schrijft hij voor De Speld. Daarnaast maakte hij korte video’s voor Oerol en neemt hij deel aan de Oorzaken Podcast Academy, waar hij aan een audiodocumentaire werkt over de Ark van Noach. Meer lees je op matthijsvanrumpt.nl

Alles bekijken

Mayada Srouji (1994) is adviseur strategische communicatie, inclusie en gelijke kansen. Ze is geboeid door vrouwenrechten en hoe sociale omgevingen zich vormen, en zet zich in als bestuurslid bij Femma en Iedereen Leest. Een professionele droom maakte ze al waar (als communicatieadviseur voor vicepremier Petra De Sutter), nu maakt ze ruimte voor haar kinderdroom: schrijven. Ze werkt aan een debuutroman die zal verschijnen bij Das Mag.  

Alles bekijken
Eva Roefs

Rahman Qul – pseudoniem van Roman Ansari (1995) – is dichter, denker en visionair. Zijn naam, geworteld in de poëtische Sufi-traditie uit het hart van Azië, belichaamt een eeuwenoude én splinternieuwe speelsheid met ambiguïteit en opaciteit — tussen de grenzen van talen, grammatica en mystiek. Als taalterrorist eigent hij zich de taal toe, zet deze op oneigenlijke wijze in en ontregelt haar. Taal is nooit neutraal, net zomin als het lichaam, het zelf of de wereld; met zijn poëzie roept hij een bevrijdend potentieel op. Momenteel werkt hij aan De Stem van de Ongehoorde, een poëtisch onderzoeksproject voor het Fonds ZOZ, waarin hij de onzichtbare ervaringen van vluchtelingen, statushouders en multiculturele individuen zichtbaar maakt. Zijn maatschappijkritiek klinkt door in elke regel: poëzie als tegenmacht, taal als verzet en bevrijding. 

Alles bekijken

Rojda Yavuz is schrijver en kunstenaar. Hun werk raakt aan thema’s zoals geweld, herinneringen en de politieke dimensies van taal. Diens persoonlijke familiegeschiedenis vormt een belangrijk uitgangspunt voor hun werk. Yavuz publiceerde hun werk bij Magnum Photography, Meme Studies Research Network en West Asian and North African Women's Art Library.  

Alles bekijken

Sanne Lolkema (2002) studeert Humanistiek en schrijft poëzie. Haar werk onderzoekt dan ook voornamelijk de mens; in relatie tot zichzelf, anderen en een grote boze buitenwereld. Haar werk verscheen eerder bij Hard//Hoofd, in Op Ruwe Planken en ze stond op verschillende podia. Momenteel denkt ze na over bloemkoolcurry, hypocrisie en de tijd.  

Alles bekijken
Aad Hoogendoorn

Zoë Dankert (1994) is dichter en kunstcriticus. Haar poëzie werd gepubliceerd in Het Liegend Konijn. Essays, besprekingen en interviews van haar hand verschenen onder meer in Boekman, De Witte Raaf, Metropolis M en NRC.

Alles bekijken

Aan de selectie werkten dit jaar mee: Arno Van Vlierberghe, Aline Lapeire, Dalilla Hermans, Esmé van den Boom, Jens Meijen, Hanna De Grave Loyson, Malika Soudani, Marianne Hommersom, Merlijn Huntjens en Pete Wu. 

De schrijfresidentie 2025 is een talentontwikkelingstraject van deBuren in samenwerking met stichting Biermans-Lapôtre.  
Meer weten over dit talentontwikkelingstraject? Ga naar de projectpagina.