Podcast

Europa wil online verkiezingscampagnes aan banden leggen. Terecht?

deBuren.EU

Datum 8 april 2024

Is het nodig online politieke advertenties op basis van persoonlijke gegevens aan banden te leggen en kan dat zonder te raken aan de vrijheid van meningsuiting?  Wat is politieke microtargeting precies en hoe effectief is het? Is het een gevaar voor de democratie of kan het juist zinvol zijn? Hoe gaan de sociale mediaplatforms om met ethische vragen? Hoe ziet de nieuwe regelgeving van Europa eruit en vormt die genoeg bescherming voor de burgers? Hoe maak je de kiezer weerbaarder tegen online manipulatie? Tamar de Waal (rechtsfilosoof) gaat in debat met Brahim Zarouali (KU Leuven), Max van Drunen (jurist, onderzoeker UvA) en Reinout Van Zandycke (Exposure).

Brahim Zarouali is professor persuasieve communicatie en digitalisering aan het Instituut voor Mediastudies (IMS) aan de Faculteit Sociale Wetenschapen van de KU Leuven. Zijn onderzoek focust op “digitale beïnvloeding”. Dat betekent dat hij onderzoekt hoe communicatie via digitale media(technologieën) een invloed uitoefent op mens en maatschappij. Op die manier probeert hij antwoorden te vinden op de vraag hoe bedrijven en organisaties gebruik kunnen maken van digitale communicatie op een faire en verantwoorde manier, en hoe we burgers kunnen empoweren om kritische media-gebruikers te worden.

Max van Drunen is jurist en postdoctoraal onderzoeker in de regulering van politieke microtargeting aan het Instituut voor Informatierecht aan de de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzoekt onder meer hoe platforms gedwongen kunnen worden meer informatie te verschaffen over de manier waarop kiezers met politieke advertenties worden getarget. Tijdens zijn PhD focuste hij zich op de verantwoordelijkheden die platforms en media hebben wanneer zij het nieuws dat mensen zien personaliseren. Hij zet dit werk op het moment voort bij het AI, Media, and Democracy Lab.

Reinout Van Zandycke is zaakvoerder van Exposure, een communicatiebureau dat zich specialiseert in de psychologie van het overtuigen. Hij adviseert bedrijven, organisaties en politici in (online) overtuigen en hoe je aan de hand van gedragspsychologie meer rendement uit je communicatie kan halen. Hij is daarnaast ook nog docent nudging en auteur van drie boeken over beïnvloeding, waaronder het recent verschenen “nudging & overtuigen”. Dit laatste boek werd recent genomineerd voor Managementboek van het jaar, bij de top 50 van Nederland en België.

© Saskia Bakker

Tamar de Waal is rechtsfilosoof, universitair hoofddocent en directeur van de Amsterdam Honours College of Law aan de Amsterdam Law School (Universiteit van Amsterdam). Daarnaast is ze voorzitter van Stichting Civic. Voor De Groene Amsterdammer schrijft ze driewekelijks de ‘In Den Haag’-column.

In juni 2021 verscheen haar boek Integration Requirements for Immigrants in Europe bij academisch uitgeverij Hart Publishing (Bloomsbury). Voor haar proefschrift Conditional Belonging (2017) won zij in 2019 de tweejaarlijkse VWR-dissertatieprijs voor het beste dissertatie in de rechtsfilosofie in Nederland en België. Voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei schreef zij Tussen Kwetsbaarheid en Weerbaarheid (2019), een essay over het belang van burgerschap. In 2012 nam Tamar deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs.

Dit gesprek vond live plaats op 19 oktober 2023 bij deBuren.