Podcast

Water voor later

Atelier Actua XL

Datum 8 april 2024

Op 20 juni 2023 organiseerde deBuren een speciale editie in de reeks Atelier Actua over watermanagement in de Lage Landen. In deze podcast kan je luisteren naar drie gesprekken onder leiding van VRT-journalist Ann De Bie.

1. Vanaf 02:10 een gesprek over water sparen voor later met Marijke Huysmans (professor in grondwaterhydrologie) en Marjolein Mens (expert droogte en waterverdeling bij Deltares).

2. Vanaf 30:54 een debat over de vraag of water duurder moet worden om gebruik te verminderen met Carl Heyrman (directeur van Aqua Flanders) en Stefanie Salmon (onderzoeker KWR Water Research Institute).

3. Vanaf 01:06:24 een gesprek over de stad als spons met Carmen Van Maercke (ingenieur-architect en landscape-urbanist bij het Brusselse Fallow) en Kees van Leeuwen (hoogleraar Water Management and Urban Development aan het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht).

Professor Marijke Huysmans is als experte in grondwaterhydrologie verbonden aan de VUB en de KU Leuven. Ze is lid van de taskforce droogte van de Blue Deal, een ambitieus programma van de Vlaamse regering dat via samenwerking de strijd tegen waterschaarste en droogte aangaat.

Dr. ir. Marjolein Mens is expert droogte en waterverdeling bij Deltares, een kennisinstituut voor innovatieve oplossingen op het gebied van water en ondergrond. Sinds 2018 leidt ze projecten om inhoudelijke ondersteuning te bieden bij het beleidsproces van het Deltaprogramma Zoetwater. In dat programma wordt Nederland voorbereid op toekomstige droogtes en andere ontwikkelingen die de balans tussen watervraag en wateraanbod in gevaar kunnen brengen. Daarnaast initieert en leidt ze onderzoeken om onze kennis van droogte te vergroten met speciale aandacht voor de relatie tussen droogte/watertekort en gevolgen voor de maatschappij.

(c) Dries Luyten

Carl Heyrman is sinds 2016 algemeen directeur van AquaFlanders, de federatie van Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders. Vanuit deze rol geeft hij als verenigingsprofessional mee vorm aan het landschap van het waterbeheer in Vlaanderen en bevordert hij de samenwerking tussen de verschillende actoren. Tevens is hij sectorale woordvoerder en  vertegenwoordigt hij AquaFlanders en haar leden op diverse fora in binnen- en buitenland. Eerder begon hij als jonge ingenieur in de petrochemie, daarna was hij als projectleider actief in de bouwsector. Vervolgens was hij jarenlang eindverantwoordelijke van een sectoraal advies-, studie- en informatiecentrum rond preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten in de bouw.

Dr. Stefanie Salmon is onderzoeker in het team Resilience Management & Governance bij KWR Water Research Institute. Ze is gepromoveerd op het gebied van gedragsverandering aan de Rijksuniversiteit Groningen (afdeling Marketing), in samenwerking met de Universiteit Utrecht (afdeling Gezondheidspsychologie). Ze deed onderzoek naar het stimuleren van gedrag dat in lijn is met lange termijn doelen (zoals gezond of duurzaam gedrag). Bij KWR houdt ze zich bezig met het gedrag van de klant van drinkwaterbedrijven. Hierbij onderzoekt zij hoe klanten zijn aan te zetten tot waterbesparend gedrag of tot gedragingen die effect hebben op de kwaliteit van het drinkwater. Daarnaast past zij haar kennis over gedrag toe in onderzoek naar klantperspectieven, kraanwaterbewustzijn en risicoperceptie.

Architect en docent Carmen Van Maercke studeerde ingenieurswetenschappen aan de UGent. Daarna volgde ze de European Postgraduate Master in Urbanism (EMU) aan de KU Leuven en de IUAV in Venetië. Ze werkt als partner, ingenieur-architect en landscape-urbanist bij Fallow, een jong en veelzijdig bureau in Brussel dat zich richt op ruimtelijke en sociaal-ecologische uitdagingen op het vlak van architectuur, landschap en stedenbouw. Daarnaast geeft ze les aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en de Universiteit Gent. Waterbeheer is een onderwerp waar zij zich graag mee bezighoudt, zo was ze onder meer betrokken bij projecten rond ontharding binnen een stedelijke context, het opmaken van het waterplan voor de stad Brussel en Ontwerpend Onderzoek rond de Woluwe vallei in opdracht van het team Vlaams Bouwmeester en de Brussels Bouwmeester.

Kees van Leeuwen is hoogleraar Water Management and Urban Development aan het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht. In het begin van zijn carrière deed hij onderzoek naar waterverontreiniging en gaandeweg ontwikkelde hij zich op het vlak van wetenschapsbeleidsadvisering en -management. Hij werkte lange tijd bij verschillende ministeries van de Nederlandse overheid en vervolgens bij de Europese Commissie als directeur van het Joint Research Institute in Italië. Na 30 jaar keerde hij terug naar het academische wereld. Naast zijn hoogleraarschap aan de Universiteit van Utrecht was hij ook lange tijd als onderzoeker werkzaam bij KWR (Watercycle Research Institute). Hij was samen met 5 andere wetenshappers betrokken bij de realisatie van het project en boek Urban Water Atlas for Europe.

Dit gesprek vond live plaats op 20 juni 2023 bij deBuren.