Kraak met smaak. Post-squart biedt ruimte aan Parijse kunstenaars
Parijs is gekend om haar vele kunstcollecties, prachtige musea en de aantrekkingskracht die zij uitoefent op de grote en kleine kunstliefhebber. Kunstenaars komen van heinde en ver om zich te laten inspireren door de grootstad. Maar hoe overleef je als hedendaagse, beginnend kunstenaar in een stad waar een kop koffie zes euro kost en een kleine kruipstudio 700 euro? Het fenomeen squart, een samentrekking van squat (kraakpand) en art (kunst), lijkt de oplossing te zijn voor de Parijse kunstenaars en wordt door de overheid steeds vaker getolereerd en zelfs gesteund.
De Rue de Rivoli is een van de grootste en bekendste winkelstraten in Parijs. Menig toerist en Parijzenaar komt hier inkopen doen of slentert over deze straat langs de muren van het Louvre. In de nabijheid van de Mona Lisa en de Venus van Milo zijn echter nog andere kunstwerken te vinden. Op nummer 59, een groot prachtig pand waarvan de façade is versierd met affiches, slingers en sculpturen, is ‘Collectif chez Robert électron libre, 59 Rivoli’ te vinden, een postkraakpand.
Op elke verdieping werken kunstenaars aan hun projecten. Het pand is bijna heel de week geopend voor publiek, waardoor je getuige kan zijn van het creatieproces van de kunstenaar.
De ateliers in ‘59 Rivoli’ worden vandaag de dag gezien als één van de populairste hedendaagse kunstcentra in Parijs. De jaarlijkse 40.000 bezoekers komen de ateliers bezichtigen, wonen een vernissage in de galerie bij of bezoeken een van de vele concerten.
Het pand wordt al sinds 1999, toen het na vijftien jaar leegstand gekraakt werd, door kunstenaars bewoond. De kunstenaars zochten hun heil in het kraken omdat er weinig tot geen betaalbare werkruimte is voor kunstenaars. Vlak na de kraak begon de Franse overheid een uitzettingsprocedure die dankzij de advocaat van de krakers tot zes maanden werd uitgesteld. Door toedoen van de media duurde het nog een aantal jaar voordat de overheid ook daadwerkelijk met de uitzettingsprocedure van start ging.
Bertrand Delanoë, burgemeester van Parijs, beloofde voor zijn aanstelling dat, als hij burgemeester zou worden, hij de kunstenaars van de straat zou redden. Zo gezegd, zo gedaan. Delanoë en het nieuwe collectief ‘59 Rivoli’ tekenden een wettelijke bezettingsovereenkomst. De kunstenaars werden door de stad tijdelijk naar een andere plek verhuisd en het pand werd volledig, op kosten van de gemeente, gerenoveerd. Sinds september 2009 is het pand geopend voor publiek.