Festival vers vuur van VONK & Zonen brengt in hartje Antwerpen twee dagen literatuur in de breedste zin van het woord. Op deze derde editie nodigt deBuren vijf deelnemers van de kersverse lichting schrijfresidenten uit: Marlena Tokarska, Rahman Qul, Zoë Dankert, Joshua Snijders en Sanne Lolkema.

Up & Close met schrijftalent op vers vuur
Ontmoet schrijfresidenten op literair festival
Op 13 en 14 juli palmt vers vuur alle hoeken van De Studio in met literatuur in de breedste zin van het woord.
Ontmoet op vrijdagavond 13 juni Marlena Tokarska, Rahman Qul en Zoë Dankert tijdens Up & Close. In een intieme setting schuif je bij hen aan tafel aan om fonkelnieuwe teksten te horen. Verwacht je aan persoonlijke, frisse literatuur die je doet nadenken. Ze brengen onder meer de tekst waarmee ze zich kandidaat stelden voor de schrijfresidentie bij het thema ‘De grens’. Voor Rahman en Zoë is het hun eerste optreden in Vlaanderen!
Joshua Snijders en Sanne Lolkema staan later op deze avond op het podium met hun poëzie, in het voorprogramma van respectievelijk Saartje van Camp en duo Salmonella. Ook hen zag je nog niet vaak op een podium buiten Nederland.
Up & Close met Marlena Tokarska, Rahman Qul & Zoë Dankert om 20:00 (in Zeppos).
Sanne Lolkema en Joshua Snijders treden op om respectievelijk 21:30 (in het Salon) en 21:50 (in de Rotonde)
In het festivalprogramma kom je trouwens zowel op 13 als op 14 juni nog veel meer alumni-schrijfresidenten tegen zoals: Sad Banana, Charlotte Van den Broeck, LJ De Brouwer, Jordy Spyt, Johannes Lievens & Marieke Ornelis (samen: DRIE DAGEN FRIS). En mis zeker niet het optreden van Moenen & Mariken niet, met kersvers schrijfresident Maria Magdalena de Cort.
Voor het volledige programma, info & tickets: www.versvuur.be
vers vuur is een festival in de breedste zin van het woord. vers vuur wordt jaarlijks georganiseerd door VONK & Zonen, en laat literatuur, muziek, digitale kunst, en voordrachten elkaar ontmoeten. Een festival dat bruist en zindert, en dat een plek voorziet voor literatuur in al haar mogelijke vormen, of het nu op een podium, in een lift, of op een wc te doen is.
Partners: VONK & Zonen, in co-productie met De Studio en Poëziecentrum, ondersteund door Literatuur Vlaanderen, deAuteurs, Bebuquin en Creative Europe, en in samenwerking met Stad Antwerpen, Versopolis, deBuren, Letterzetter, het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Behoud de Begeerte en de Nekka Wedstrijd
De schrijfresidenten op Vers Vuur

Joshua Snijders
Joshua Snijders (1999) is een Nederlands-Caribische woordkunstenaar. Joshua vraagt zich in zijn afrofuturistische werken onder andere af of we kunnen leren van een koloniaal verleden, gedreven door een kapitalistisch systeem. Of zouden facetten van die geschiedenis zich herhalen? Joshua's werk verscheen in onder andere Tirade, Hard//hoofd en Process Verbaal: Weerwoord. Hij is medeoprichter van Podium Sleutelwoord in Leiden.
Alles bekijken
Sanne Lolkema
Sanne Lolkema (2002) studeert Humanistiek en schrijft poëzie. Haar werk onderzoekt dan ook voornamelijk de mens; in relatie tot zichzelf, anderen en een grote boze buitenwereld. Haar werk verscheen eerder bij Hard//Hoofd, in Op Ruwe Planken en ze stond op verschillende podia. Momenteel denkt ze na over bloemkoolcurry, hypocrisie en de tijd.
Alles bekijken
Marlena Tokarska
Marlena Tokarska (2004) woont en studeert in Antwerpen. In haar gedichten glijdt ze door existentiële mini-theaters op de rug van een tarantula. Ze onderzoekt de beperkingen van taal, machtsverhoudingen en vervreemding. Haar werk verscheen in Het Liegend Konijn en Backpage Magazine.
Alles bekijken
Rahman Qul
Rahman Qul – pseudoniem van Roman Ansari (1995) – is dichter, denker en visionair. Zijn naam, geworteld in de poëtische Sufi-traditie uit het hart van Azië, belichaamt een eeuwenoude én splinternieuwe speelsheid met ambiguïteit en opaciteit — tussen de grenzen van talen, grammatica en mystiek. Als taalterrorist eigent hij zich de taal toe, zet deze op oneigenlijke wijze in en ontregelt haar. Taal is nooit neutraal, net zomin als het lichaam, het zelf of de wereld; met zijn poëzie roept hij een bevrijdend potentieel op. Momenteel werkt hij aan De Stem van de Ongehoorde, een poëtisch onderzoeksproject voor het Fonds ZOZ, waarin hij de onzichtbare ervaringen van vluchtelingen, statushouders en multiculturele individuen zichtbaar maakt. Zijn maatschappijkritiek klinkt door in elke regel: poëzie als tegenmacht, taal als verzet en bevrijding.
Alles bekijken
Zoë Dankert
Zoë Dankert (1994) is dichter en kunstcriticus. Haar poëzie werd gepubliceerd in Het Liegend Konijn. Essays, besprekingen en interviews van haar hand verschenen onder meer in Boekman, De Witte Raaf, Metropolis M en NRC.
Alles bekijkenMeer weten over de schrijfresidentie van deBuren?
Alles bekijken