Van broederschap naar vrouwenhaat

Techdenkers over Andrew Tate, de ‘manosfeer’ en sociale media

De manosfeer, de digitale community waarin mannen samenkomen om hun frustraties over vrouwen te uiten, groeit hard. Welke rol spelen sociale media daarin?

De populaire Netflix-serie Adolescence heeft de ‘manosfeer’ vol in de schijnwerpers gezet. In de manosfeer komen mannen, opgejut door ‘manfluencers’ als Andrew Tate, wereldwijd online samen om hun frustraties over vrouwen en feminisme te delen. Deze digitale community groeit snel, met een toenemende betrokkenheid van jonge Nederlandse mannen. Waarom worden steeds meer mannen naar deze online subcultuur getrokken? En welke rol spelen sociale media zoals YouTube, TikTok en Reddit daarin?

In deze editie van Techdenkers onderzoeken de mechanismen achter de manosfeer. We bespreken de algoritmes die een zoektocht naar datingadvies en mannelijk zelfverbetering via gepersonaliseerde contentaanbevelingen al snel laten uitmonden in extremisme en vrouwenhaat. 

Hoe worden misogynie, racisme en homo- en transfobie via sociale media verspreid en versterkt? En hoe stop je digitale radicalisering?

Ico Maly is hoofddocent Digital Culture Studies aan de Universiteit van Tilburg, hoofdredacteur van Diggit Magazine en senior fellow at FRAN (Far-right Analysis Network). Zijn werk focust op het snijpunt ideologie, politiek, activisme en digitale cultuur. Hij schreef verschillende boeken waaronder Metapolitics, algorithms and violence. Far-right activism and Terrorism in the Attention economy (2024, Routledge), De herschepping van de democratie (2024, EPO), Vooruit. Politieke vernieuwing, digital cultuur en socialisme (2021, EPO), Nieuw Rechts (2018, EPO) en Hedendaagse antiverlichting (2018, EPO) en N-VA, Analyse van een politieke ideologie (2012, EPO). In zijn keynote zal hij zich focussen op nieuw rechts & de manosfeer en de rol van nieuw rechtse influencers. 

Alles bekijken
Daan Bothof

Eva Hofman (Amsterdam, 1995) werkt als onderzoeksjournalist en technologieverslaggever bij weekblad De Groene Amsterdammer. Daar publiceert ze artikelen, onderzoeken en essays over internetcultuur, feminisme en de macht van big tech. In 2024 verscheen haar eerste roman, Josephine, een parodie op autofictie, een boek over navelstaren, esthetiek als culturele analyse en een internet dat verzadigd is van de verhalen die we over onszelf vertellen – of die nou kloppen of niet. 

Alles bekijken