Week van het Nederlands op Nederlands Centraal

Ontdek de succesformule achter tien jaar Week van het Nederlands

Elk najaar vieren we de rijkdom en diversiteit van onze taal tijdens de Week van het Nederlands. Zo’n themaweek blijkt een ideale kapstok om het onderwijs, het middenveld en andere (talige) partners in binnen- en buitenland te inspireren om zelf creatief met het Nederlands aan de slag te gaan. Wil je weten wat de succesformule achter tien jaar Week van het Nederlands is? Ontdek het tijdens 'Nederlands Centraal', georganiseerd door de Taalunie.

Op 26 mei neemt de Taalunie je mee in de actualiteit en de toekomst van het Nederlands met een programma vol inzichten en creatieve invalshoeken. 

De succesformule achter tien jaar Week van het Nederlands

In deze sessie kijken we terug op tien geslaagde edities van de Week van het Nederlands, met boeiende verhalen van voormalige ambassadeurs die ons meenemen in hun ervaring. Daarnaast werpen we een blik op de toekomst en bekijken we graag wat de Week van het Nederlands voor jou kan betekenen als organisatie, als educatieve instelling of als docent.

  • Schrijver, theatermaker en oud-ambassadeur Elfie Tromp draagt voor.

  • Willem Bongers-Dek, algemeen directeur van Vlaams-Nederlands Huis deBuren, praat met twee oud-ambassadeurs Vlaams schrijver en columnist Mohamed Ouaamari en Nederlands journalist en schrijver Pete Wu over hoe je taalliefde bij jongeren kunt aanwakkeren via een originele scholenperformance.

  • Wat kan Week van het Nederlands voor jouw organisatie of doelgroep kan betekenen? Coördinatoren Lien Vanden Bossche en Annemiek Seeuws delen hun tips en beantwoorden graag al je vragen.


Kom naar deze boeiende dag vol taal en geniet er ook van woordkunstenaars Raoul de Jong, Saartje Van Camp, Lisette Ma Neza én Babs Gons. Dagvoorzitter Hasna El Maroudi opent de dag, Jan Jaap van der Wal sluit af.

Bekijk hier het volledige programma en een overzicht van alle deelsessies.

Voor het volledige programma, info & regristratie: www.taalunie.org.

Mathias Hannes

Elfie Tromp (1985) is schrijver, theatermaker en performer. Ze wil met haar werk mensen wakker kussen of schudden.  Ze is muziektheatermaker en was van 2023 tot 2024 stadsdichter van Rotterdam. In 2021 was ze ambassadeur voor de Week van het Nederlands samen met Jaouad Alloul.

Alles bekijken
© Mathias Hannes

Pete Wu (1985) is journalist, schrijver en programmamaker. Hij studeerde mediafilosofie, Amerikanistiek en crossmedia-journalistiek in Amsterdam, Florida en Utrecht. In 2016 ging hij mee met de Schrijfresidentie van deBuren en publiceerde hij vervolgens proza in De Gids, DIG en de eerste Sampler van uitgeverij Das Mag in 2018. In oktober 2019 debuteerde hij bij Das Mag met De bananengeneratie: over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu. In juni 2020 verscheen zijn eerste documentaireserie bij VPRO, Pete en de bananen, over liefde en daten als westerling van Chinese komaf. Eerder schreef hij voor de Volkskrant, International Film Festival Rotterdam, VICE en NOS. Verder werkt hij als eindredacteur voor online journalistieke platform Brandpunt+ en is hij ambassadeur voor Pride Amsterdam en adviescommissielid voor Literatuur Vlaanderen. In 2023 was hij ambassadeur van de Week van het Nederlands.

Alles bekijken
© Mathias Hannes

Mohamed Ouaamari (1991) is een Antwerpenaar met Marokkaanse grootouders. Mohamed Ouaamari (1991) is auteur, gewezen columnist van de Vlaamse krant De Morgen en werkt momenteel als televisieproducer. Zijn debuut Groetjes uit Vlaanderen, over opgroeien tussen twee werelden, verscheen in 2020 bij Prometheus en werd lovend onthaald. In 2023 volgde bij dezelfde uitgever zijn romandebuut Gesloten wegens omstandigheden. Mohamed heeft een scherpe kijk op de actualiteit en de samenleving, die hij becommentarieert met veel gevoel voor humor. Hij is ook geïntrigeerd door jongerentaal en -cultuur. In 2024 was hij ambassadeur voor de Week van het Nederlands. In 2025 verscheen zijn non-fictieboek Papa, hoe word ik rijk.

Alles bekijken